Jobsøgningsprocessen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg blev for noget tid siden spurgt ind til tips og tricks til en jobsøgningsproces. Der er nok rigtige mange ledige der står derude og mangler et job. Jeg har jo ikke det rigtige svar på hvordan man får et job, men jeg kan da dele ud af de metoder jeg selv har brugt på at søge et job. Det er en lang og udfordrende proces at være i en jobsøgningsfase, selvtilliden og fremtiden bliver sat på prøve konstant – men bevar håbet! Det er nemt nok at knække sammen over at der bare ikke er jobs derude til én, men det kommer man ikke langt med. Selvtillid og mod er det der får én længst derud af. Jeg gik selv og var jobsøgende i lige under 3 måneder – jeg nåede aldrig på noget tidspunkt at blive desperat over situationen. Hvilket også resulterede i at jeg KUN søgte jobs hvor jeg kunne se mig selv. Det skulle være internationale virksomheder, hvor stillingen omhandlede marketing. Jeg tror jeg på den tid fik skrevet lidt over 10 ansøgninger, kom til samtale tre forskellige steder og fik job et af stederne. Et ret godt statistik, hvis jeg selv skal sige det. Nogen vil kalde det heldigt, jeg selv vil sige at det er fordi jeg har arbejdet hårdt for det. Jeg har brugt mange år på at opbygge mit CV og det vil jeg til hver en tid anbefale at man bruger rigtig meget tid på.

STUDIEJOBS OG ERFARING
Jeg har altid arbejdet ved siden af mit studie, med et arbejde der har været studierelevant. Selvom man bare er studentermedhjælper et sted, eller er i praktik så tæller den erfaring stadig. Hvis du er under studie, prioriter tiden rigtig og få et studiejob der er relevant. Der er tid til det. Jeg arbejdede selv to hele dage om ugen ved siden af min bachelor og kandidat. Det betyder godt nok mindre tid til fester men det betaler sig i sidste ende. Det viser arbejdsgiveren at man er målrettet og brænder for at arbejde med det man også studerer. Før jeg startede bloggen arbejdede jeg nogle måneder i Hong Kong i en stor dansk virksomhed. Det var et ulønnet pratikophold og kostede mig også lidt penge på opsparingskontoen, men opholdet åbnende virkelige mange døre for mig da jeg kom hjem igen. Det kan anbefales at arbejde eller at studere i udlandet, det ser godt ud på CV’et og man kommer hjem med en masse nyttige værktøjer i rygsækken.

GØR BRUG AF NETVÆRK
Gør brug af dit netværk, forhør dig om ledige stillinger og ring op til virksomheden og hør om de kan bruge én som dig. Det sætter et meget stort indtryk på firmaet, at man viser villighed og gåpåmod – en personlig telefonsamtale vejer utrolig meget mere end et CV på skrift. Det var sådan at jeg selv fik mit nuværende job. Det kan være nervepirrende at ringe op til nogen man ikke kender, men det er forsøget værd.
Opdater din Linkedin profil og meld dig ind i diverse grupper og firmaer – her bliver der også tit slået stillinger op.

ANSØGNINGEN
Når du skriver en motiverende ansøgning skal du skære ind til benet. Tænk på at der kommer mange hundrede ansøgninger ind, det er derfor vigtigt at være præcis og konkret. Fokuser på at forklare hvorfor det netop er dig der passer bedst ind i firmaet, hvordan skiller du dig ud fra alle de andre, hvad kan du tilbyde dem som de andre ikke kan = hvorfor er det lige dig der er den uundværlige. 
Skriv aldrig mere end én sides ansøgning, fordi så mister du læseren. Vedhæft et CV med uddannelser, erfaringer og kompetencer. Send også gerne referencer på tidligere chefer og gerne udtalelser fra dem, det støtter godt op om ansøgningen. Det kan godt være man synes man selv er kompetent, men det er vigtigt, at udtalelsen kommer fra tidligere chefer. Det gør det mere troværdigt. Jeg sørger altid for at få en udtalelse på skrift med mig, når jeg stopper i en virksomhed. Dem sender jeg altid med som vedhæftede filer, og tit har jeg hørt at det har haft en stor betydning for hvor langt jeg er nået i en jobsøgning.

MOTIVATION
Gå ikke ned med flaget bare fordi du ikke lige fik drømmejobbet. Tag en dag fri og lad op og start forfra. Jobbet er derude, det er bare et spørgsmål om tid! Aldrig gå på kompromis med hvad du vil arbejde med. Der kommer ikke noget godt ud af at arbejde et sted man ikke er glad for. Med mindre det selvfølgelig kan være et springspræt videre. Der vil altid være perioder hvor der ikke er så mange jobs at søge fx op til sommerferien og under. Brug den tid på at tage kurser indenfor dit fag for at opbygge dit CV. Det holder dig i gang og er med til at styrke din profil.

bloglovin

13 kommentarer

 • Saba

  Fedt indlæg!
  Jeg synes det er mega grænseoverskridende at skulle ringe op ang. en stilling. Hvad hvis man ikke spørger nogle relevante spørgsmål? Hvad hvis der bliver spurgt ind til noget man ikke kan svare godt på? Men ja som du skriver er det jo forsøget værd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lynn

   Ja, det kan jo ske, at man ikke lige kan svare på et spørgsmål. Men det skal nok også ses som en læring, så ved man det til en anden gang 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Meget fint indlæg med gode råd!
  Det er nemlig meget let at bive slået ud, når man skal søge job, normalt er der jo en del afslag før der er bid, specielt når arbejdsløsheden for nyuddannede er høj.

  Mht. Lenovo synes jeg ikke jeg kan finde den model du har nævnt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Rigtig gode råd! Hvad siger du når du ringer, for at fange dem og ikke gøre det for langt, hvem beder du tale med? 🙂 Må jeg spørge hvilken computer de sidder med på billedet? Kan den anbefales? Vil have en smart bærbar til studie/job, og den må ikke være Apple 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Rigtig gode råd! Hvad siger du når du ringer, for at fange dem og ikke gøre det for langt, hvem beder du tale med? 🙂 Må jeg spørge hvilken computer du sidder med på billedet, model? Kan den anbefales? Hvordan fandt du frem til den? Nogle tests? Det er en jungle! Vil have en smart bærbar til studie/job, og den må ikke være Apple 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Undskyld spam!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lynn

   Jeg spørger enten efter den som er chef for den ønskede stilling, ellers hvis det er en job via en annonce så starter jeg altid med at ringe til den ansvarlige rekrutterende. Jeg starter hurtig ud med at give udtryk for at jeg er interesseret i stillingen derefter forklarer jeg lidt om hvorfor det lige er mig, som kunne være en passende kandidat.

   Computeren er en Lenovo G880 – købt i Elgiganten. Den er let, flot og så opfylder den alle de behov vi har brug for. Den er mere end nok til skolebehov.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Tak for dine svar! Generelt er det skønt med en blogger der tager sig til at kommunikere med læsere, så tak for det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lynn

   Det var da så lidt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Ang. det med at ringe og fortælle hvorfor man er en passende kandidat til jobbet – bliver arbejdsgiveren ikke træt af det hvis nu alle gør det? Er det ikke det der er meningen med at man skal sende en ansøgning? Jeg tænker at det er bedst hvis man ringer og hsr nogle konkrete spørgsmål til jobbet. Jeg står i den situation lige nu at mit drømmejob er blevet opslået og derfor overvejer jeg om det er en god ide at ringe og så fald, hvad jeg skal ringe angående 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lynn

   Jeg tror det er de færreste der “tør” og gøre det, hvilket derfor gør at det har en stor påvirkning ift din ansøgning. Når det kommer til rekrutteringsbureauer så er de “vant” til det og til for at man kan gøre det. De er som regel meget villige til at svare på en masse spørgsmål. :-)Hvis ikke du allerede har sendt ansøgningen, kan du ringe og spørge nærmere ind til stillingen såsom, en uddybelse af stillingens opgaver, så det er at du kan målrette din ansøgning efter den. Alternativt kan man også ringe ind for at høre, om der er nogle problemstillinger i firmaer, som du derved kan forberede en fremlæggelse/præsentation af – derved bevise at du er i stand til at løse problemstillinger. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg